newsletter
 
szukaj
  gdzie
 
   
Untitled Document
Informacje
PROGRAM
21. Festiwalu Kultury Żydowskiej: 24 czerwca - 3 lipca 2011

BILETY
informacje i sprzedaż

kup bilety w EVENTIM

AKREDYTACJA

FESTIWAL NA FEJSUBUKU

 
Galerie zdjęć
 
Cheder
 
Galeria Plakatu



Untitled Document
 
Filmy
 
Informacje

JEWISH HERITAGE TOURS FUNDACJI TAUBEGO

THE OTHER EUROPEANS
projekt europejski

 
Przyjaciele



 

 

 

 

 

 

 



Zbliża się Pesach
Chamec i maca

[2008-04-01] 14 dnia miesiąca Nisan (w tym roku 19 kwietnia) przypada Erew Pesach, czyli wigilia święta Pesach. Zanim jednak zasiądziemy do Sederu - wieczerzy pesachowej - należy się do tego odpowiednio przygotować. Przede wszystkim trzeba zadbać, aby usunąć z mieszkania cały chamec, czyli najmniejsze nawet okruszki produktów przygotowanych na zakwasie.

Zakaz spożywania chamecu symbolizuje odrzucenie Egiptu, ponieważ święto Pesach upamiętnia wyzwolenie z niewoli egipskiej.
Chamec to sfermentowane produkty zrobione z jednego z pięciu zbóż: żyta, pszenicy, orkiszu, owsa i jęczmienia lub zawierające choćby śladowe ich ilości. W czasie Pesach zakazane jest nie tylko spożywanie tych produktów, ale również ich posiadanie. Dlatego też przed świętem należy dokładnie wysprzątać mieszkanie, sprawdzając, czy okruchy zakwasu nie zostały w książkach, za łóżkiem, na dnie szafek, ...
Pieczywo na zakwasie na czas Pesach zastępowane jest macą, która jest wypiekana ze specjalnie przygotowanej mąki pszennej wymieszanej z wodą. Piecze się ją około 18 minut, licząc od chwili wyrobienia ciasta.
Aby mieć pewność, że posiłki spożywane podczas Pesach nie będą miały żadnej - nawet pośredniej - styczności z chamesem, używa się specjalnej zastawy, z której nie korzysta się na co dzień.





 

 
Untitled Document
Biuro Festiwalu Kultury Żydowskiej w Krakowie, ul. Józefa 36, 31-056 Kraków, tel.: (+48 12) 431 15 17, 431 15 35 office@jewishfestival.pl